Bahan-bahan: 1 ½ kg daging lembu (dipotong dadu) 7 ulas bawang merah atau 2 labu bawang besar (dihiris) 5 ulas bawang putih (dihiris) 2.5 sm halia (dihiris) 2 camca besar serbuk cili - bahan giling 1 camca kecil jintan manis - bahan giling ½ camca kecil lada hitam - bahan giling 10 kuntum bunga cengkih - bahan giling 1 camca kecil serbuk kunyit - bahan giling | Bahan giling: ½ biji kelapa parut atau 3 camca besar kerisik (dibuat kerisik) ½ biji kelapa muda yang keras isinya (dipotong nipis) 5 biji kelapa atau 3 peket santan serbuk (ambil santannya) Garam dan gula secukup rasa 2 camca besar penuh serbuk ketumbar 1 camca kecil jintan putih 10 biji buah pelaga 5 sm kulit kayu manis |
Cara membuatnya :
Perap daging bersama bahan hiris, halia, bahan giling, kerisik, kelapa hiris dan pati santan selama 2 jam. Masukkan daging yang diperap tadi ke dalam periuk dan didihkan dengan api yang perlahan selama 2 hingga 2 1/2 jam sambil dikacau selalu. Masukkan garam secukup rasa. Masak hingga betul-betul kering dan warnanya agak kehitaman.
First time makan kat rumah Naim...sedap :))
0 comments:
Post a Comment